[--]
51A12xx
Voorraad

Description

MAQMADON, fabrikant van vrachtwagens en voertuigen op schaal 1:24 van hoogstaande kwaliteit start de productie van de BERLIET CBA 1916.

Het schaalmodel van deze vrachtwagen met huif van het type BERLIET CBA 1916 wordt in de twee kleuren van die periode geproduceerd :

 • BERLIET CBA 1916 militaire vrachtwagen met huif (olijfgroen)
 • BERLIET CBA 1916 militaire vrachtwagen met huif (artillerie grijs)

Berliet CBA Troepentransport 1914-1918

Vanaf het begin van de 20ste eeuw is Marius Berliet, een autoconstructeur in Lyon, ervan overtuigd dat de toekomst van het wegvervoer bij de vrachtwagen ligt, ter aanvulling van het treinverkeer. De eerste vrachtwagen wordt in 1907 overhandigd, maar eerst in 1913 wordt het model BERLIET CBA gehomologeerd, de vrachtwagen die het merk Berliet in de hele wereld zijn bekendheid zal geven. Dankzij zijn reputatie door het intensieve gebruik ervan tijdens de eerste wereldoorlog, betekent deze vrachtwagen een definitieve stap in de ontwikkeling van dit transportmiddel. Tussen 1913 en december 1932 wordt de Berliet CBA op bijna 40.000 exemplaren gebouwd, een record voor die periode. Eerst gebouwd in Monplaisir en nadien vanaf 1917 in Vénissieux zal hij gedurende de twintig productiejaren voortdurend verbeterd worden.

Militaire aanbesteding

In 1907 heeft de eerste aanbesteding voor industriële, in de categorie militaire, voertuigen plaats, waarvoor toelagen voorzien worden (*). Vanaf 1910 wordt het succes van deze militaire aanbesteding bevestigd en stijgt het aantal voertuigen, dat hiervoor in aanmerking komt. Berliet en De Dion-Bouton zijn de enigste merken, die ieder jaar van 1908 tot en et 1914 hiervoor in aanmerking komen. De BERLIET CBA wordt tijdens de aanbesteding van 1913, het jaar waarin hij gelanceerd wordt, verkozen met een nuttig laadvermogen van drie ton. Het jaar daarop wordt hij goedgekeurd voor vier ton. In werkelijkheid is hij geschikt voor een laadvermogen van vijf ton, dankzij zijn robuustheid, waardoor hij uitgroeit tot een legendarische vrachtwagen, zelfs geschikt om een aanhangwagen voort te slepen, of een nuttig laadvermogen van 10 ton in het totaal.

(*) Vrachtwagen met premie. Voor de eerste wereldoorlog kocht het leger vrachtwagens niet rechtsreeks aan. Aan professionelen werd een aankooppremie toegekend. Wanneer zij deze “premie”-vrachtwagens aankochten. Daartegenover stond dat, ingeval van opeising of mobilisatie, de eigenaars hun vrachtwagen met chauffeur op een afgesproken plek moesten brengen, zoals voorzien in de instructies voor het ter beschikking stellen van de vrachtwagens voor militaire doeleinden.

“De” vrachtwagen van de “Voie Sacrée”

Twee maanden na de oorlogsverklaring, tekent Berliet een conventie om per maand 100 Berliets CBA te bouwen voor het leger. Vanaf 1915 wordt er beslist zich uitsluitend toe te leggen op de productie van deze vrachtwagen (naast die van de obussen). Dan komen er massale bestellingen tot op het einde van de oorlog. Op het einde van de vijandelijkheden loopt de maandelijkse productie van de BERLIET CBA op tot 1000 stuks. Geen enkele andere constructeur ter wereld is in staat dezelfde aantallen te produceren. Het merendeel zijn vrachtwagens met zijsponnen en huif. Zij worden grijs (artilleriekleur) of olijfgroen gespoten. De BERLIET CBA is een vrachtwagen, die voor alle jobs geschikt is en een groot succes kent: troepentransport, het vervoer van goederen en munitie, ondersteuning van de luchtmacht, medische posten, speciale uitrustingen, enz. … . Tijdens de Slag bij Verdun zijn zij doorslaggevend voor de overwinning. Over een totale lengte van 70 km op de “Voie Sacrée” om Verdun te bevoorraden, rijden er in 1916 al 3500 vrachtwagens, waarvan meer dan de helft BERLIETS CBA zijn. Iedere veertien seconden rijdt er een vrachtwagen voorbij! Op deze as vervoeren de vrachtwagens in juni meer dan 500.000 ton materiaal, 400.000 militairen. In omgekeerde richting helaas meer dan 200.000 gewonden. Tijdens het conflict is de BERLIET CBA de meest geproduceerde vrachtwagen met +- 15.000 exemplaren. De BERLIET CBA zal de meest emblematische vrachtwagen van de Grote Oorlog blijven!

Kenmerken

 • Diecast (zamak) cabine en chassis
 • Diecast (zamak) laadplateau
 • Motor, wielen, ophanging, chassis, volledig gedetailleerd
 • Motorkap kunnen geopend worden
 • Bestuurbare voorwielen
 • Nauwkeurig gereproduceerde banden met profiel, markering op de flanken en juiste afmetingen
 • Cardanas en de transmissiekettingen draait rond met achterwielen
 • Afneembare huif op frame in metaal
 • Schaal 1/24, +/- 25 cm

Gelimiteerde en genummerde oplage met certifikaat

Model productie per MAQMADON

Dit model wordt in exclusiviteit gerealiseerd voor

LA FONDATION BERLIET
39 rue Esquirol 69003 LYON
Tél. 00 33 4 78 54 15 34
e-mail : assoc.f.berliet@orange.fr

Beschikbaar

Features

fabricant:
MAQMADON

Beoordelingen

Reçu mon exemplaire en gris artillerie la semaine dernière. Superbes boîtage et protections. Le modèle lui-même est saisissant de réalisme, le même que celui du Mémorial de Verdun ou du Musée de Meaux mais à échelle réduite ! Les matériaux utilisés semblent d'excellente qualité. Une pièce magnifique et rarissime, d'autant plus à cette échelle. Le coût est élevé certes, mais pour un modèle de cette qualité et d'une telle finition, il se justifie. Toutes les pièces mobiles du vrai CBA le sont aussi sur le modèle réduit. Et contrairement au modèle au 1/43e produit par les éditions Hachette (exclusivement en vert olive), il y a très peu de plastique. Une pièce rare que tout passionné de véhicule de la Grande Guerre se soit de posséder. Je me laisserai peut-être tenter par un second modèle vert olive ou à nouveau gris artillerie, si toutefois ce modèle n'est pas en rupture de stock d'ici là. Que du positif ! Merci d'avoir sorti ce modèle emblématique de la Grande Guerre et pourtant quasiment introuvable en modèle réduit (j'ai recensé deux maquettes au 1/35e en résine produites entre 2000 et aujourd'hui, dont une désormais introuvable et l'autre qui commence à le devenir également et qui nécessitent toutes deux une bonne expérience en modélisme pour le montage, le second modèle surtout, produit par la marque Beck, ne possédant pas de plans, mais juste des photos à aller consulter en... ligne !).
Sur la page, je ne vois nulle part le prix du modèle CBA.
Pouvez-vous m’en informer avant de passer commande.
Je vous remercie d’avance

Réponse de MAQMADON : ces modèles sont exclusivement commercialisés par LA FONDATION BERLIET au prix de 200,00 €ttc chacun
Pour commander
https://boutique.fondationberliet.org/boutique/maquettes-et-miniatures/maquettes-mqm-berliet-cba-version-voie-sacree-vert-olive/
Bought both.They are real'keepers'! Attention to detail nicely done.

No regrets here..none.
Sirs; How much for the 2 Berliet CBA 1/24 1916 military trucks?
How much to mail to the U.S.?

semperrandyfi@gmail.com
Schrijf een beoordeling